Een ode aan de Peperbus

Och, zicht op de Peperbus, het staat voor thuiskomen. Bijna in Zwolle. Bijna thuis. Och, ons torentje met z’n kopergroene dakje. Gezien vanaf de ring verliest hij het in omvang van die megalomane IJsseltoren, maar wint het eenvoudig op impact. ‘Dáár, de Peperbus, we zijn bijna thuis.’

Al jaren woon ik er nagenoeg onder. Al jaren hoor ik die klokken, ongeacht waar in huis ik ben, ongeacht hoe gesloten de ramen en deuren zijn. Die galm laat zich nauwelijks dempen. Ik vervloekte de klokken, meer dan eens. Zeker als ze eindeloos leken te slaan, op volstrekt willekeurige tijdstippen. Van zeven over half elf, tot acht voor heel. Zoiets. Maar die klokken maakten me ook trots. Als – toen nog – Roy Kroezen Bowie speelde op het carillon. Of Adele. Of Neil Young. Hoe vaak ik ook mopperde op en om die klokken, dan was ik toch trots op ónze klokken.

Het zicht op de Peperbus beperkte zich niet tot overdag, mogelijk zag ik hem ‘s nachts even vaak. Of, nou ja, van dichterbij. Tijdens iet wat beschonken nachten plaste ik nog wel eens tegen een muur van de basiliek. Wie niet eigenlijk? Tijdens dergelijke nachten zoende ik nog wel eens een meisje tegen de muren van de toren. Wie niet?

Die basiliek, die toren: de Peperbus is het meest Zwolse gebouw wat ik ken. En ik ben er zó mee verbonden. Toch kon ik me jarenlang maar moeilijk voor de geest halen hoe het er van binnen uitzag. Heel eerlijk, ik wist eigenlijk niet meer zeker of wát ik wist van foto’s was of van echte herinneringen. Ik kon gedetailleerder vertellen over soortgelijk kerken in verschillende vakantielanden dan over de basiliek die ik dagelijks passeerde. Idioot eigenlijk.

En precies daarom maakte ik deze video. Om een ode te brengen aan dit gebouw, wat uiteindelijk ook een beetje ‘van mij’ is geworden. Van iedere Zwollenaar eigenlijk. Een ode aan dat torentje, aan die klokken, aan dat thuiskomen. Een ode aan de Peperbus, van de binnenkant.

Film, foto, tekst – Johan Reitsma

De gezongen ‘Vocalise’ werd speciaal voor deze film gezongen en opgenomen door de getalenteerde Mezzosopraan Renske van Gelder. Student aan ArtEZ Conservatorium Zwolle.
Opname en mix vocal – Joe Novelli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s